torstai 27. maaliskuuta 2014

Ohi aiheen: Akvaario

Monessa kynsiaiheisessa porukassa (mm.Facebookissa) on huomattavan paljon kissojen omistajia. 
Tai ainakin siltä tuntuu! :)
Itse lukeudun niihin, jotka ovat niin allergisia, että ajatuskin kissasta saa aivastelemaan. Mutta eläimet eivät ole ihan tuntematon käsite, sillä ennen allergisoitumistani meillä on ollut lemmikkeinä kissoja, koiria, hevonen, kanoja, vuohia, kalkkunoita, hamsteri, kilpikonna, ankkoja... Voitte siis vain kuvitella, että kun on ikänsä ollut eläinten kanssa tekemisissä ja nyt ei voi, niin on se vähän kolkkoa. 

Meillä on akvaario; se ei allergisoi ja vaikka moni voisi ajatella, että "no ne kalathan siellä vaan ui ympyrää", niin niissä on myös melkolailla hoitamista ja huolehtimista ja ainakin meidän sakissa on aikamoisia persoonia mukana! :)


Altaassamme tällä hetkellä asustaa 20 kardinaalitetraa (Tyypit), 10 punasuutetraa (Vauhtityypit), kaksi harlekiininuoliaista Keltsu ja Valtsu, partamonnit Tarmo ja Tarja sekä hunajarihmakalat Kulta ja Muru.
Akvaariona Juwel Rio300 ja se on 350 litran kippo. Sisustus vähän vaihdellut ja seassa sekä oikeita, että muovi-ja silkkikasveja. Sopivia juurakoita etsinnässä ja lopullinen, keskenäänkin sopiva kalasto mietinnässä. Haaveissa siintää myös toinen allas, mutta aviomiehen ylipuhuminen onkin tämän toisen hankintaan hieman pidempi prosessi kuin ensimmäiseen, joten katsellaan... ;)

Tässä meidän tämän hetken sakki:


 Partisherra Tarmo
Tarmo on rauhallinen tyyppi, joka ei juurikaan häiriinny katselusta, mutta viihtyy mieluusti omissa oloissaan. Ei hätyyttele edes ruoka-aikaan muita, vaan antaa kaikkien kavereiden olla rauhassa. Tarmon valtaamaan koloon ei kuitenkaan ole muilla asiaa, sujuvasti häädetään liian tuttavalliseksi ryhtyvät kyläilijät.

 Tarja 
Tarja on aikamoinen keimailija ja mennä viilettää ympäri akvaariota. Partikset liikkuvat mieluiten iltaisin, mutta Tarjalla ajalla ei ole väliä, innokkaasti tongitaan kellon ajasta ja valaistuksesta riippumatta.

Tarjan (ja muidenkin) karkkipäivä on silloin kun akvaarioon ilmestyy kurkkua tai kesäkurpitsaa. Siinä ei kauaa mene, kun Tarja majoittuu mutustamaan ja antaa muidenkin tulla maistelemaan.

Hunajarihmakala Muru
Hunajista se vähän arempi kaveri, mutta ruoka-aikaan kyllä riittää vauhtia!

Hunajarihmakala Kulta
Kultakin on arkajalka, mutta viihtyy selvästi enemmän näkösällä. Tosi kaunis ja sulavaliikkeinen kalanen.

Kauhukaksikko, harlekiininuoliaiset Keltsu ja Valtsu. 
Tykkäisivät oleilla vähintään neljän yksilön porukassa, mutta tällä hetkellä meillä asustaa heitä kaksi. Ja hekin saavat jo vauhtia aikaan. Seurallisia, vilkkaita kaloja, jotka ovat huolehtineet roskakotiloiden hävittämisestä tehokkaasti. Tulevat etuosaan mielellään, eivät häiriinny katselusta ja pitävät hauskaa naksuttavaa ääntä. 
Meidän pojan lempparikalat.

Sopu sijaa antaa... Tarmo ja Keltsu havittelemassa samaa ruokatablettia...

Menoa ja meininkiä...

Kulta

Valtsu ja Tarmo-herra

Takana kardinaaleja, etualalla punasuita
Upean näköisiä, kun uivat parvessa; joskus molemmat lajit yhtenä isona parvena.


 Piiperö tarkastaa onko porukalla kaikki hyvin :)


 Onko Sinulla lemmikkejä?
Kyllästyttävätkö ohi aiheen-jutut? 
Pitäiskö keskittyä ihan vaan niihin kynsiin?36 kommenttia:

 1. Ohi-aiheen-jutut on mukavaa piristystä...

  VastaaPoista
 2. Joskus on hyvä mennä ohi aiheen. :)

  Meillä on äitillä myös akvaario eikä ne kalat oo ollenkaan tylsiä veijareita. Joskus on tullu vietettyä vähän pidempikin tovi vaan tuijotellen akvaariota, kun se on jollain tavalla niin hirmu rauhottavaa. :) Meillä on miehen kanssa myös ollu harkinnassa akvaario, mutta toistaseks ainakin jääny vielä hankkimatta. Karvalliset elukat kun on meillekin aika ehdoton ei, mies on sen verran allergisoituvaa sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akvaarion toljottelu on todella rauhoittavaa! Muistan jopa toljotelleeni allasta vaikka siellä ei ollut vielä kalojakaan :D

   Poista
 3. Täälläkin tykätään ohi-aiheen-jutuista :)
  Kiva akvaario! Mulla ois kyllä kans joskus toiveena ehkä saada, kattoo nyt joskus, ehkä kun on jälkikasvu vähän vanhempaa.. 2-vuotias tenava viilettää täällä ja sisarus tulossa niin voi olla että on aika kortilla, koirakin kun huushollista löytyy.
  Ite oon kans allerginen kissoille jotenkin epämääräisesti, osasta tulee oireita ja osasta ei.. ois kyllä kattikin periaatteessa tarpeen ku asutaan niin pellolla et hiiriä ois napattavana.. :D Ei vaan oikein uskalla ottaa kun ei tosiaan tiedä olisko sit allerginen vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoille mäkin olen ollut allerginen aina, omien kissojen karvoille/hilseelle jotenkin siedättyi, mut iho kutisi. Nyt ei toivoakaan, kun menee heti hengitys vinkumisen puolelle :/

   Poista
 4. Ohi aiheen jutut on mun mielestä vaan mukava lisä blogiin, saa vähän enemmän kuvaa bloggajasta ihmisenä eikä vain kynsien perusteella :)

  Itse tosin pelkään kaloja logiikalla "mitä isompi ja rumempi sen pelottavampi" :D akvaariokalat onneksi vielä menee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! :)
   En mäkään järvessä ui, kun pelkään niitä kaloja...!

   Poista
 5. Olipas hauska ylläri tällainen akvaariopostaus. Meillä on samanlainen allas, astetta isompi vain ja pienen hiljaiselon jälkeen olenkin nyt innostunut uudistamaan akvaa uuteen uskoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, mahtavaa!
   Mulla ois tiedossa 375l, mutta katsotaan nyt rahatilannetta ja miehen suostumusta ensin ;)

   Poista
 6. Kiva postaus ja tällä hetkellä ei lemmikkiä,mut kissaihmisiä ja hankin uuden jossain vaiheessa =)

  VastaaPoista
 7. Hieno akvaario teillä ja mukavan näköisiä kavereita :o) Mulla oli 15 vuotta sitten kaksikin akvaariota just tollanen 350L ja 120L. Mulla oli harrastus jo sen verran hifimeininkiä, että matkustin 600km Hesaan asti erikoisempien kalojen perässä kuten Seepraplegon, Helmipalloplegon ja jonkun sortin viiksekäs monni oli se kaikkein persoonallisin kaveri, mut en muista sen lajin nimeä. Erinäisten muuttojen myötä minulla oli lopulta vain tämä monni, nimeltään Pullero ja 350L akvaario.Pulleron kanssa eleltiin kahdestaan ja usein mietin että pitäisi hävittää se, kun innostus katosi akvaarion suhteen, mutta miten hävitetään n.20cm ympärysmitaltaan 10cm kala johon olet luonut jonkun sorttisen tunnesiteen?! No, lopulta päädyin "murhaamaan" Pulleron. En taida yksityiskohtaisesti tässä ruveta sitä operaatiota selvittämään, mutta kyllä siinä itku pääsi vaikka kyseessä olikin vain kala :oD Nyt kun perheessä ei ole enään koiraa ja olisi enemmän aikaa, niin olen ruvennut haaveilemaan uudestaan akvaariosta. Mutta haluaisin merivesiakvaarion ja se onkin sitten jo hieman kalliimpi investointi ja vielä mietintäasteella. Mut juu ohiaiheen postaukset on munkin mielestä kivoja :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Pullero ♡

   Kaverilla pari pienempää akvaa ja myös 540l ja 630l, ne on mielettömät. Se mulke tän akvaariokuumeen aiheuttikin.. Sillä kans helmipallopleko ja se on hieno! Ja upean värisiä Malawin ahvenia! :)

   Poista
 8. Ohi aiheen -jutut on kivoja! Mulla on talla hetkella koira ja hevonen, aikoinaan on ollut kylla myos akvaario, ja tykkasin erityisesti kaikenlaisista monneista. :)

  VastaaPoista
 9. Noi partamonnit on niin hauskoja! Muistan kun jouduin lapsena jonkun verran sairaalassa aikaa viettämään, niin siellä aulassa oli akvaario, missä oli nimenomaan partamonneja.

  Minä kuuluun näihin bloggaajiin, joiden tauloutta asuttaa kissat, mutta akvaarioista on sen verran kokemusta, että meillä oli kotona punakorvakilpikonnia, toinen niistä on itseasiassa vieläkin. Testamenttasin ne pikkuveljelleni muuttaessani pois kotoa :D

  VastaaPoista
 10. Voi, mä olen myös tuhottoman allerginen karvaelukoille, suureksi harmikseni. Haaveilen maalle muutosta, että voisin ottaa pihalle kaiken maailman ankkoja ja lampaita :D Mullakin on joskus ollut akvaario, mutta nykyään mulla on uusi innostus: matelijat! Mukana menossa on tällä hetkellä viisi salamanteria ja yksi gekko, kovasti myös haaveilen eläinmäärän lisäämisestä... Kilpparit olisivat mahtavia, mutta niiden asuttamiseen ei vielä ole tilaa. Tämän vuoden aikana saatan vielä hankkia käärmeen, tyhjä terraariokin löytyisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kans haaveillut liskoista, mutta mies ei.. Hmm. Pitääkö tässä nyt luopua avioliitosta, että saa majoittaa kaikki haaveilemansa elikot?? :D

   Poista
 11. Voii! Meillä oli kanssa kaloja kun asuttiin vielä Nurmijärvellä. Meillä oli parhaimmillaan 4 akvaariota pystyssä, isoin niistä oli 450 litraa... :D Samoja kaloja meiltä löytyi kuin teillä nyt on. Muistan kun mulla oli aina oma albiinopartamonni, aina piti ostaa uusi jos edellinen kuoli. Ja aina sitten tuli itku kun joku kuoli. :D Myös paljon sinirihma- ja keltarihmakaloja löytyi ja ties mitä muita. Ehkä hienoimmat kalat mitä meillä oli, olivat nuo kiekkokalat. :) Ja sitten meillä oli sellanen megajätti plekomonni, se oli joku 20cm pitkä... :D

  Ja myös meidän kaikilla kaloilla oli nimet. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että aika monella muullakin näyttäis olevan/olleen akvaario :)

   Kaloilla PITÄÄ olla nimet! :)

   Poista
 12. Hihi mullakin on akvaario ja kissa myös. :D Haaveilen isommasta purkista, mutta tähän vuokra-asuntoon ei mahdu ku tuo tuommonen 80l purkki. :D Onneksi muutetaan pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks muutatte! :D
   Minkä kokoisesta haaveilet? :)

   Poista
 13. Mun mieleestä ohi aiheen jutut on ihan mahtavia! Tämä postaus oli todella mielenkiintoinen. Mä muistan kun oon joskus lapsena haaveillut kaloista, mutta äitillä ei ollut siihen varaa. Kyllähän akvaariot ja kaikki tarvikkeet maksaa jonkun verran. :/ Jos itse olisin allerginen niin meillä olisi ihan varmasti kaloja! :D Ps. Noi monnit on ihan parhaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nuo tyyrittä ja kaikkeen saa kulumaan paljonkin rahaa. Itse ostin tuon akvaarion (vähän) käytettynä, kun siirtyi tosiaan tuohon 500+ litraiseen siitä :D

   Poista
 14. Tykkään ohi aiheen -jutuista!! :) Ne on kivoja.
  Meillä on tällä hetkellä yks kissa, Misu. Myöhemmin, kun lapset on isompia olis tarkoitus ottaa koira. Ja puoliso meinas että otetaan kesällä tai sitten ens vuonna kettu :D Ja minä ottasin mielelläni lampaan tai vuohen ruohonleikkuriksi :D
  Mulla oli kotona asuessani kaloja ja nyt pikkusisko on saanut ne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kettu!? :D

   Mitä kaloja sulla oli? :)

   Poista
  2. Heh heh, joo kettu :D Kuulemma me otetaan se nyt kesällä.. Pitänee tehdä siitä sitte postaus.

   Mulla ehti olla useammanlaisia fisuja, neontetroja, albiinomonneja, platyja (vai platyjä?), miljoonakaloja ja tietysti partamonneja. Sitten oli kerran joitain minkä nimeä en muista, kun elukkakauppaan oli tullut vääriä kaloja, nii se naikkonen myi mulle sitte niitä :)

   Poista
  3. No ehdottomasti pitää tehdä, mä ainakin haluan tietää, että mitä ihmettä!?! :D

   Poista
 15. Plussa täältäkin aiheen ohituksille :) akvaariot on tosi kauniita ja rauhoittavia katsella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä rauhoittavia ja ainakin tuossa meidän akvaariossa on joka puolella katseltavaa; hauskaa seurailla mitä siellä touhutaan :)

   Poista
 16. Ennen tän jutun lukemista, en uskonut olevani kiinnostunut kalojen sielunelämästä. Mut hei, nehän on hassuja persoonia. :P Voisitkos joskus koittaa tehdä inspiroidu kalasta-kynnet? :)

  VastaaPoista
 17. Ihania fisuja! Mua kiinnostais postaus, jossa kerrot tarkemmin kuinka paljon akvaariosta onkaan vaivaa, sen siivoaminen yms. Olen haaveillut jo pitkään akvaariosta. Ehkä sitten uuteen kotiin joskus kun sellaisen saan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä eniten tuottaa vaivaa kalojen valinta, että ovat keskenään sopivia ja tarpeiltaan myös, ettei kauheasti tarvitse venkslata :)
   Akvaarion hoitamiseen ei sinänsä mene mulla kauaa aikaa; poika on apurina ja letkun avulla akvaariosta vettä pois ja takaisin. Se kiinnitetään suihkun hanaan ja siitä saa kätevästi sitten valutettua suoraan viemäriin, ei tarvitse ämpäreiden kanssa huseerata. Kerran viikossa osavedenvaihto ja sitten tarpeen mukaan pohjan pesua, suodattimien yms huoltoa ja tarkastusta.
   Itse siis en koe, että siitä on vaivaa, samalla laillahan voisi ajatella mistä tahansa lemmikistä olevan vaivaa - koirat pitää lenkittää säällä kuin säällä ja käyttää eläinlääkärissä jne :)
   Voin jossain kohtaa tehdä tuon tyylistä juttua kyllä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!