lauantai 22. maaliskuuta 2014

Ohi aiheen / Kaisan kokkailut

Viime viikon perjantaina olin juhlimassa Vanajanlinnassa ja saimme nauttia hyviä ruokia ja juomia.

Olin erityisen tyytyväinen alkuruokaan, joka oli sosekeitto. 

Tykkään keitoista ja varsinkin kaikista mössökeitoista ja kuusivuotias apukokkini pitää niistä myös, jonka takia niitä meillä usein tehdäänkin.

Sosekeitoista on monia eri variaatioita; anoppini laittaa vain bataattia, sipulia ja porkkanaa sekä juustoja. 
Jaan teille tässä oman reseptini. Tuunaan keittoa loppuvaiheessa aikalailla.
Tämä ei valitettavasti ole mikään kevytversio!



Tarvitset siis:



porkkanoita
lanttua
selleriä
palsternakkaa
perunoita
persiljaa
purjoa
Koskenlaskijaa (tai muuta haluamaasi sulatejuustoa)
kermaa (käytän usein ihan tavallistakin kermaa)
maustepippureita
raejuustoa
vaaleaa leipää
loimulohta
voita
suolaa ja mustapippuria maun mukaan


Koko homma alkaa pilkkomissavotalla - kaikki juurekset kuoritaan, huitaistaan palasiksi ja kiehumaan!

 Keittelen ensin vedessä, maustepippurit mukana. Sitten poistan pippurit, otan vähän keitinvettä pois ja lisään kermaa, sulatejuustoa ja voita (ja ihan ehtaa tavaraa, tätä ei pilata margariinilla).


Keiton pulputellessa, voit paahtaa leipäkuutiot. Ronskisti oikeaa voita kuumalle pannulle, leipäkuutiot perään, sekoitus ja antaa paahtua. Muista vahtia, ettei palat kärähdä! Meillä asuu kaksi keliaakikkoa, joten käytin tässä gluteenitonta Rustica-jyväleipää, mutta voit aivan hyvin käyttää mitä itse haluat. Myös ruisleipä käy, esim. limppu. 
Mausta leipäkuutiot suolalla ja/tai grillausmausteella.
Ota paahtuneet kuutiot kulhoon vähän vetäytymään.

Itse sörssään keiton soseeksi sauvasekottimella ja sitten tarkistetaan maustepuoli. 
Lisää suolaa kuitenkin aina varoen, sillä esim.sulatejuusto on jo suolaista ja leipäkuutioista tulee mukana myös suolaisuutta.


Tarjoile keitto ripottelemalla sen päälle leipäkuutioita, raejuustoa, loimulohta palasina sekä persiljaa.

Maistuis varmaan sullekin.

19 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä! :) Vois vaikka kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Oi nam!!! Sosekeitot kuuluu kans omin lemppareihin, ovat kyllä yleensä sarjaa mitä kaapista löytyy.. :) Näppärä tapa käyttää nahistunut omppu tai paprika :P
    Pitää kyllä tästä ottaa mallia joku kerta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, voi mukailla vaikka kuinka paljon! :)

      Poista
  3. Mä en tykkää oikein näistä perinteisistä keitoista, joissa on isoina palasina pottuja, vihanneksia ja jotain lihaa. Mutta nämä sosekeitot mua kiinnostaisi kovasti :) Tämä sun annos näyttää niin hyvältä ja aineksetkin on sellaisia, että uskaltaisin kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sama täällä muuten, tai ei sillain etten tykkäis, mutta mulla on tapana aina kaikki keitot pistää mössöks ensin haarukalla.. :D Soseutan ihan kaikki keitot siis itelleni periaatteessa vaikka tulee vähän karkeampi sose :P Ihan lapsesta asti oon tollain soppani syöny, ainoa poikkeus jos oon vaikka jossain kylässä ni ei kehtaa pyytää haarukkaa.. :D

      Poista
  4. oih nam.. :p
    Mä rakastan perunaporkkana sosekeittoa, valitettavasti en oo koskaan kokeillut mitään vaativampia sosekeittoja.. :D tämä kyllä näyttää niin hyvältä, että pakko joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
  5. Kyllä maistuis!
    Bataattisosekeitto kuuluu meillä myös lähes anoppisi ohjeella moneen viikonlopun illalliseen alkukeittona. Lapset rakastaa sitä, kun saa syödä ihan kotona hienosti pitkän kaavan mukaan ja keitto onkin heidän yhtä lemppariaan :)

    *hiippailee hyräillen jääkaapille tarkistamaan juurestilanteen mahdollista illan alkukeittoa varten...*

    VastaaPoista
  6. Uuuhh, tää näyttää ihan mielettömän hyvältä! Sääli että meillä ei taitais muksut suostua syömään... tarttee ehkä uskaliaasti testata joku päivä :)

    VastaaPoista
  7. No maistuis varmaan! :) Pitääpä kokeilla, näyttää osi hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvää, en voi kuin suositella! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!