keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

A niinkuin Autismi

Vaikka edellisessä postauksessa kyselin vähän ideoita mitä tekisin seuraavaksi, niin tähän väliin kiilaavat nämä kynnet. Ehdotuksia saatte kuitenkin edelleen laittaa!

Vähän aikaa sitten tein kynnet, jotka liittyivät Downin Syndrooman tietoisuuden lisäämiseen.
Myös tänään on vuorossa teemakynsiä. Tänään keskiviikkona, 2.4. vietetään Maailman Autismitietoisuuspäivää.
Kuten Autismi-ja Aspergerliiton sivuilta on luettavissa, tietoisuutta tarvitaan, jotta pystytään kohtaamaan ja ymmärtämään erilaisuutta, vähentämään ennakkoluuloja ja muuttamaan asenteita.

Ei ole montaakaan vuotta aikaa, kun kuulin ihan omassa työyhteisössäni opettajan suusta lausahduksen, jossa viitattiin siihen, että kaikki vammaiset ja erilaiset pitäisi olla laitoksissa, poissa silmistä. Että heidän paikkansa ei ole "tavallisten" seassa. Miksi ei olisi?
Juuri tuollaisten ajatusten takia mielestäni tällainen päivä on enenmmän kuin tarpeen.
Jokainen on ainutlaatuinen. Kehitysvammaisuus tai autismi ei tartu. 

Tästä pääset  lukemaan lisää autismin kirjosta.

Tänään työpaikallamme (jossa meillä siis kaksi luokkaa, jossa autismin kirjon oppilaita) järjestetään henkilökunnallemme aistihetkiä autismiluokkien tiloissa olevassa aistihuoneessa. Toivon näiden tuokioiden avaavan silmiä ja herättävän ajatuksia siitä, millaista todella olisi olla aistihäiriöinen ihminen. Kuuloyliherkkä, oman toiminnan ohjaus puuttuisi täysin tai olisi vaikeaa, kuumaa tai kylmää ei tuntisi ollenkaan... Lista vain jatkuu.
Oma elämäni on loppujen lopuksi suhteellisen helppoa.


Kynnet lakkasin tänään käyttäen O.P.I:n Can´t Find My Czechbookia ja I Saw...U Saw...We Saw...Warsawia. Nimettömään ja peukaloon Delush Polishin Teal Death Do Us Part (joka peitti kahdella kerroksella, mutta ei ollut ihanteellinen lakattava...).

Autismin vertauskuvana pidetään palapeliä - mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. 
Elämä on palapelin palojen yhteensovittamista.

13 kommenttia:

 1. On hyvä, että tällaiset vaikeatkin asian tuodaan esille! Olen samaa mieltä kanssasi, että jokaista täytyy kunnioittaa ja arvostaa. Ketään ei saa vamman tai saurauden takia syrjiä, mutta on myös hyvä, että on näitä erityislasten/nuorten omia kouluja, sillä kaikki erityislapset/nuoret eivät kykene opiskelemaan ns. tavallisessa luokassa. Kuten esim. erittäin vaikeasti vammautuneet ja sellaiset, jotka ovat agressiivisia ja vaaraksi muille. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että jos lapsen/nuoren voi laittaa oiskelemaan tavalliseen kouluun ja hänen opimistaan voi helpottaa esim. avustajalla, eivätkä myöskään koulun tai luokan muut oppilaat tilanteesta kärsi, hänet tulee tavalliseen kouluun sijoittaa.

  Ja hienot kynnet olet tehnyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli ennen erikseen erityiskoulu ja alakoulu ja jossain kohtaa ne yhdistettiin hallinnollisesti; saman katon alla oltiin kuitenkin koko ajan. Sitten oli vain yksi rehtori. Nyt olkaan sulassa sovussa kaikki; ns.erityisluokat toki omissa luokissaan, mutta ei puhuta niistä erityisluokkina vaan kaikkia yritetään pitää saman arvoisina. Meidänkään luokka ei ole enää EHA vaan ollaan E2.-3. F :)

   Poista
 2. Nää on tosi upeat kynnet ja taas niin hyvällä asialla. Tää asia koskettaa ihan muakin, koska mun suvussa on autismia.

  Oot Kaisa ihan huippu. <3

  VastaaPoista
 3. Tosi hienot kynnet ♥ Mullakin on ollut haaveissa joskus tuhertaa palapelikynnet (tai edes aksenttikynsi) mutta en ole koskaan saanut aikaiseksi :D

  Tärkeällä asialla olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tein viimeks viime maaliskuussa, näyttää olevan sellainen kerran vuodessa-juttu! :D

   Kiitos ♡

   Poista
 4. Ihana postaus jälleen tärkeän asian puolesta ♥
  Nostaisin siulle kyllä hattua nyt mutta kun ei satu olemaan päässä niin kumarran oikein syvään :)
  Ja upeat kynnet!

  VastaaPoista
 5. Wow kynsille! Entisessä työpaikassani mun työkaverina oli henkilö, jolla on asperger. Mielenkiintonen tyyppi! Kova tekeen töitä, mutta joissain asioissa sai jankata, että meni perille. Hellyttävä kaveri kaiken kaikkiaan... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahdutit minua suuresti ku kävit kommentoimassa mun blogia... Kiitos! <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!