perjantai 16. syyskuuta 2016

Pari sanaa

Tänään ei ole luvassa kynsiä, mutta blogiin liittyvää asiaa kyllä muuten.

Olen pidempään pohdiskellut blogeihin kommentoimista; omaani ja muiden. Muutamassa blogissa asia onkin nyt ollut esillä. Blogi on harrastukselleni ihana lisä ja olen jokaisesta kommentista ollut aina hyvin iloinen - myös niistä risuista. Negatiivisia kommentteja on tullut näiden kolmen ja puolen vuoden aikana harvakseltaan, mikä on toki mukava asia. Negatiivisia kommentteja on tullut pari kertaa sähköpostiin ja pari kertaa blogiin. Se, miten niihin suhtautuu, on varmasti ihmisestä kiinni. Joillakin voi olla herkempi nahka ja ne voivat tuntua todella pahaltakin ja sitten on heitä, joita ei paljoa hetkauta. Itse olen pyrkinyt olemaan neutraali. Joihinkin olen vastannut, osan jättänyt täysin huomiotta. Jos kommentti on negatiivinen, mutta muuten rakentava, niin se on mahtavaa. On hienoa, että uskalletaan sanoa vähän kurjempiakin juttuja kuitenkaan lyttäämättä toista.

Asia on ollut esillä siinä mielessä, että monta blogia on hävinnyt eetteristä. Varmasti useistakin syistä, mutta kommentointi ja lukijoiden tervehdykset osaltaan ylläpitävät intoa kirjoittaa blogia. Näin ainakin omalla kohdallani. Pyrin vastaamaan kommentteihin heti tai viimeistään seuraavana päivänä. Aina kuitenkin vastaan, vaikka vastaushetki olisikin vasta seuraavan kirjoituksen yhteydessä.

Joskus mietin jotain blogia lukiessa, että mitä kommentoin. Jos kirjoituksessa on jotakin, johon en ihan ylistävästi yhdy, saako sen sanoa? Vai onko sosiaalisesti hyväksyttävämpää jättää vain se kehuva kommentti? Voiko pelkästä positiivisesta palautteesta kehittyä? Mitä jos käykin niin, ettei saa kuin sitä kritiikkiä ja on luullut olevansa super? Mitä jos tulee se hetki, että junnaa vain paikallaan, ei kehity eikä itse tajua sitä? Muut sanovat sen ääneen, mutta ei silti tajua sitä? 

Kirjoittaminen ei ole helppoa. Jokainen voi kokeilla miltä tuntuu istahtaa tietokoneen ääreen, tyhjä näyttö edessä ja sitten pitäisi saada aikaiseksi jotakin, jossa olisi alku, keskikohta ja loppu. Jotain, joka jaksaisi innostaa ja saada lukijat palaamaan aina uudelleen. Olen itse pyrkinyt siihen, että en kirjoita itseäni vähättelevästi. Se ärsyttää itseäni enkä halua tuottaa sellaista muille. "Taas nää on nyt ihan kamalat ja hirveät nämä kynnet, mutta tässä nämä nyt jos joku säälistä kehuisi".
Ei.
Toki olen niitäkin julkaissut, jotka eivät ole olleet omasta mielestäni niitä onnistuneimpia, mutta julkaisu on sitten lähinnä kieli poskessa kirjoitettu.

Tämä teksti on nyt ehkä vähän tällaista tajunnan virtaa, mutta tämä asia on pitkään mietityttänyt. Blogit, yleisöosastot, palstat, .. Erityisesti mitä tehdä, jos vastaanottaja ei ota rakentavaa kritiikkiä vastaan ja antaa syyttä täyslaidallisen vastaukseksi? 

Itselle tulee hymy huulille kun huomaan joidenkin vakkareiden kommentoivan blogiini. Olen saavuttanut jonkin asteen hyväksynnän toiminnalleni ja se antaa motivaatiota jatkaa eteenpäin. (ja te kyllä tiedätte, keitä olette - kiitos.)

Olen nyt pyrkinyt noudattamaan "kommentti päivässä pitää blogin hengissä"- metodia eli jos vierailen blogissa, luen tekstin, niin kommentoin. Vaikka edes lyhyesti. Mutta jätän itsestäni kirjoittajalle jotain - olen arvostanut hänen aikaansa ja vaivaansa.

Ja nyt haluan antaa teille jotain! Jos olet jaksanut lukea hpötykseni tänne asti, olet ollut todella reipas! Jätä siis alle kommentti, jossa kerrot asian, joka on ollut tänään, eilen, tällä viikolla mukavaa ja kivaa. Asia, joka on saanut sinut hymyilemään tai asia, jonka kautta ole tuottanut jollekin toiselle hyvää mieltä ja oloa. Jätä myös yhteystietosi (sähköpostiosoite) ja olet mukana pika-arvonnassa.
Kommentin jättäneiden kesken arvon sunnuntaina 18.9.2016 klo 21 pienen yllärin, jonka lähetän voittajalle ensi viikon aikana. Annetaan hyvän kiertää, eikös juu?

Halit,
Kaisa

36 kommenttia:

 1. Mä luen blogiasi moi! :) Olen tosi huono kommentoimaan ja siksi musta ei täällä sinunkaan kommenttiboksissa kuulu. Olen kuitenkin nyt yrittänyt ryhdistäytyä asian kanssa ja kirjoitat todellakin asiaa. Moni blogi on lopettanut toimintansa ja kommenttien puute varmasti vaikuttaa asiaan. Oletko huomannut että sitä tulee itsekin kommentuoitua herkemmin niitä blogeja joiden kirjoittajat kommentoi omaa blogiasi? Mulla on ainakin osittain näin ja johtuu ihan siitä luonnollisesta syystä, että nämä tyypit tuntuu "lähemmiltä". Kritiikkiä en halua antaa ellei sitä pyydetä. Miksi tyrkyttäisin kehitysideoita jos niitä ei pyydetä? Haluan, että kommenttini antaa hyvää mieltä :) Mä en osallistu arvontaan, enhän ole ollut vakkarikommentoija täällä. Hyvää viikonloppua Kaisa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei-vakkaritkin voivat ihan hyvin olla mukana tällaisissa. Kiitos ajatuksistasi ja kiva kuulla, että luet blogia. Mukavaa alkavaa viikkoa :)

   Poista
 2. Itse en ole ehkä koskaan ollut ahkera kommentoija - mutta jos tekstissä/kuvissa/tms on jotain mikä todella sytyttää, kommentoin, luin sitten koneella tai puhelimella tekstiä. En "tykkää" jättää sellaisia "ihan kiva" -kommentteja. Nyt esim. näyttäisi olevan melkein parin viikon blogitekstit lukematta...Ei tule enää iltaisin blogeja luettua. Ja puhelimella, Bloglovinin kautta seuraamalla, vähentää kommentointia - valitettavasti.
  Ja tosiaan kun luen blogeja viiveellä, niin välillä tuntuu "tyhmältä" kommentoida viikon vanhaa postausta, vaikka toisaalta, mitä sitten :) Ehkä yritän tässä piristyä :) (olen kuitenkin karsinut seurattavat blogit aika vähiin..)

  Niiin..mitäs kysyitkään :D Kivaa..? Työstä tykkään, oli ihanan onnistuneet agilitytreenit, ja käytiin kummitytön (3v) kanssa mekko-ostoksilla. Ja vielä vkonloppu edessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaaaa, kummitytöt on parhaita <3 Omaani näen taas parin viikon kuluttua ajan kanssa, en malta odottaa :)

   Poista
 3. Täytyy myöntää etten itse osaa hirveän hyvin kommentoida lukemiini blogi-teksteihin, mutta yritän aina parhaani mukaan =) Myös oman blogin postausten kirjoittelu sujuu kaikista parhaiten yön ensimmäisinä tunteina kun olen saanut päivän pohtia aihetta :D Yökyöpeli ;)

  Tällä viikolla kivoja juttuja ovat olleet hevosen kanssa työskentely, siinä näkynyt huomattavaa edistymistä yhteistyössä(kyseessä ei mikään helppo ratsastettava) ja omassa ratsastuksessa =) dilenails@email.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläkin ollut oma heppa ja heppahommia kaipailen ajoit´tain kovasti. Kiva, että teillä sujuu nyt hyvin. :)

   Yökyöpeli minäkin ja se näkyy seuraavana päivänä - jos ei muuten, niin silmäpusseina.

   Poista
 4. Seuraan blogiasi, mutta valitettavasti minäkin olen laiska kommentoimaan. Luulen, että meitä hiljaisia seuraajia on yllättävän paljon. Sulla on niin hyvä blogi, että täytyyhän sillä olla lukijoita.

  Tällä hetkellä minua ilahduttaa suuresti työkuviot. Mulla on huippu työkaveri, onnistuin yhdessä asiassa yli odotusten, ja muutenkin töissä on kiva käydä nyt. Aina ei ole ollut näin, vaikka työpaikka on pysynyt samana. Täytyy muistaa nauttia, kun asiat ovat mallillaan. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja naerppae@gmail.com oli osoite.

   Poista
  2. Kiva, että tykkäät blogista <3

   Onnea! Mitä ikinä onkaan, onnea onnistumisestasi!

   Poista
 5. Pakko itse myöntää, että blogien kommentointi on omalta osalta jäänyt kyllä vähemmälle kuluneen vuoden aikana. Isomman puhelimen hankittuani siirryin lukemaan blogeja paljon sen avulla ja jotenkin kommenttien jättäminen kännykällä ei tunnu yhtä simppeliltä kuin läppärillä istuessa..

  Omaan blogiin kirjoitellessa mielessä on yleensä joku tapahtuma tai asia, josta haluan jutella. Pyrin aina postauksen alkuun purkamaan sen ja keskittymään lopuksi kynsiin. Tiedän, että en ole lahjakas kirjoittaja ja kynsilakoista juttelu voi välillä olla vähän puuduttavaa luettavaa, mutta ennen kaikkea blogi on kuitenkin itselleni. Joten mistä vain tulee hyvä mieli! :D

  Tänään kivaa oli pitkästä aikaa sosiaalinen aamu eli aamupala ystävän kanssa ja uusi vaate Vero Modasta! ;) nerdicnails@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo, mikä vaate? :)

   Kirjoittaminen ei ole helppoa, mutta siinäkin voi kehittyä. Sun blogi on kyllä sujuvaa luettavaa.
   Tuo on kyllä totta, että puhelimella lukiessa kommentointi helposti jää. Itselle käy usein niin, että lukee puhelimella, ajattelee kommentoivansa myöhemmin ja sitten se jää.

   Poista
 6. Tervehdys! Olen sitä mieltä että kynsiblogin pitäminen olisi hyvä pysyä melko kepeänä eikä ns. ryöpytyksiin pitäisi ryhtyä. Jos joku tekee susi rumat kynnet, jätän mieluummin sanomatta sitä, eli en kommentoi lainkaan tai etsin jonkin asian mikä niissä tai kirjoittamassa asiassa on hyvää. Voin myös kertoa ettei ole oman makuni mukaiset. En myöskään jaksa kovin montaa kertaa juosta blogeissa jotka eivät itse vastavuoroisesti jätä kommenttejaan blogeihin mutta odottavat sitä jostain kummasta syystä muilta. Mukavaa tässä viikossa on ollut se että olen onnistunut toistuvasti häätämään hiipivän räkätaudin joka ympäristössäni jyllää sitkeästi. Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän heitän kommentin, että ylipäätänsä mietin blogeja; en vain kynsiblogeja. En mäkään hyväksy ryöpytystä, mutta mun mielestä asioista saa olla eri mieltä ja negatiivistakin pitää saada sanoa ääneen :)

   Poista
 7. Kiinnostavaa pohditaa. Mä yritän kommentoida kaikkia seuraamiani blogeja edes joskus, oikeastaan ihan siksikin, että niitä kommentteja on niin kiva saada. Vaikka siinä nyt ei muuta olisikaan kuin "onpa ihanat". Se on kuitenkin aina selkeä viesti siitä, että tämä henkilö on lukenut postauksen ja nähnyt kommentoinnin "vaivan". Totta kyllä tuolla ylempänäkin todettu, että mobiililaitteilla seuraaminen vähentää kommentointia koko ajan. Tavallaan harmi.

  En itse enää juurikaan julkaise kynsiä, joista en niin tykkää tai sitten kehittelen ympärille jonkun täysin aiheeseen liittymättömän tarinan. Eniten keskustelua tuntuu blogeissa syntyvän vähän syvällisempien pohdintojen tai avautumisten tiimoilta.
  Itse jopa toivoisin saavani joskus vähän kritiikkiä, silloin voisi kehittyä jossain. Negatiivisia kommentteja ei juurikaan ole tullut liki viiden blogivuoden aikana, mikä on mielestäni ihme. Tai sitten mulla on vaan niin fiksut lukijat ja blogin aihepiiri ei oikein anna tarttumapintaa ilkeilyyn. Luulenpa, että sitä on muutenkin enemmän nuoremman lukijakunnan blogeissa ja niissä, joissa avataan enemmän omaa elämää joltakin kantilta.

  Tulipas pitkä avautuminen:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä avautuminen - ei haittaa laisinkaan <3

   Poista
 8. Tänään ehdottomasti hymyn on saanut aikaan näyttösuunnitelman valmistuminen. :) Kaikenlainen palaute on ehdottomasti hyvää niin työelämässä, normielämässä kuin blogimaailmassa. Näitä kaikkia oon saanut tällä viikolla kokea. Olen saanut paljon rakentavaa palautetta työssäoppimisessa viikkojen aikana ja huomaan sen, että se antoi heti uutta puhtia asioiden tekemiseen. Blogikommenteissa rakentavat palautteet ja postausideat antaa samanlailla energiaa lähtä kehittämään itseä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana asenne :)

   Jee, onnea näyttösunnitelman valmistumisesta. Tsemppiä!

   Poista
 9. Mua jäi ihmetyttämään se, että miten sulle voi tulla negatiivista kommenttia. Sä teet älyttömän hienoja kynsiä ja sun ohi aiheen postauksetkin on ollut tosi kivoja. Mutta näemmä sitä sitten aina löytyy kateellista porukkaa!

  Mulle hymyn tuo tänään siskon tytön ristiäiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih <3 Mikä tuli prinsessalle nimeksi? :)

   Negatiiviset kommentit on olleet enimmäkseen vertailua toiseen blogiin/bloggariin. Haukkumista matkimisesta. Lapsellista ja typerää. Toisesta korvasta sisää, toisesta ulos :D

   Poista
 10. Mulla on muutama vakituinen blogi, jota seuraan ja yritän myös kommentoida. Tykkäisin seurata enemmän ja etsiä uusia blogeja ja myös kommentoida enemmän, mutta yleensä aikaa ei ole. Olen lukenut muualtakin saman tyyppisestä "kommentti päivässä pitää blogin hengissä" ideasta ja tottahan se on. Mulle lauantai- tai sunnuntaiaamut on niitä hetkiä, kun käyn blogeja läpi ja kommentoin. (Kuten juuri nyt!) Yleensä yritän myös etsiä jonkun uuden blogin jo seuraamani blogin kommentoijista.
  Mitä tuohon hymyilemiseen tulee, niin tällä hetkellä eniten hymyilyttää uusi työpaikka. Se pitä kiireisenä, mutta on aivan mahtavaa hommaa! =)

  VastaaPoista
 11. Heippa. Seuraan blogiasi ja tykkään kovasti!
  Mua välillä ärsyttää muutamien blogien jaarittelu " tänään taas kaikki meni pieleen jaadi jaadi", vaikka se olisi hauskastikin kirjoitettu. Ja tämä siis vaan mun mielipide 😃 Seuraan useita "kynsiblogeja" ja tykkään kyllä siittä että niissäkin kirjoitellaan milloin mistäkin!
  Tänään hymyn saa huulille ystävän tuparit!
  riikka.jauhiaine@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko hyvät tuparit? :)

   Arpaonni suosi sinua ja lähetin sähköpostia. Ensi viikon aika saat postissa jotain pientä kivaa :)

   Poista
 12. Tässä on itsekin somea ja blogeja seuratessa ihmetellyt ihmisten käyttäytymistä suuresti. Palautetta saa antaa, mutta miksi sitä ei voi antaa rakentavasti? Jotenkin suomalaisten asenne vaan tuntuu olevan sarjassamme "kaikki on paskaa, joten jaan sitä muillekin".. Itse sitä yrittää etsiä jokaisesta asiasta aina jotain hyvääkin sanotttavaa, koska ei se ole blogin kirjoittajalle kiva jos on vaivalla taas postauksen rustannut ja sitten tulee pelkkää lunta tupaan!

  Myönnän olevani hirveän huono kommentoimaan postauksiin kun useimmiten luen ne kiireessä bussissa, mutta pakko sanoa Kaisa sä osaat tän kirjottamisen ja sun kynnet on upeat!

  Hyvää mieltä toi itselle, vanhemmilleni ja pikkuveljelleni se, kun tulin pitkästä aikaa heidän luokse kyläilemään ja saamme vietää aikaa yhdessä kaiken koulu- ja työkiireen keskellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kommentista tuli todella hyvä mieli. Kiitos!
   Sekä kehuista, että siitä, että pääset viettämään perheaikaa :)

   Poista
 13. Fiksua tajunnanvirtaa. :) Mun mielestä kommenteissa saa antaa rakentavaa palautetta, jos siihen on oikeasti aihetta (eli ei ihan vaan ilkeilläkseen). Monesti itse on omalle tekemiselleen niin sokea, että se ulkopuolelta tuleva pieni hoksautus saattaa olla paikallaan.

  Tällä viikolla hyvää mieltä on aiheuttanut muutamat ihanat ihmiset. <3 ..ja voisin luulla (toivoa), ettei heilläkään oo ollu ihan kamalaa mun seurassa.
  Kokeilen onneani arvonnassa. kuhanlakkasin(a)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoksautus on hyvä sana, nappaan sen käyttööni :)

   Poista
 14. Mä luen blogeja Bloglovinin kautta. En sitten aina jaksa klikkailla itse blogiin, jotta pääsisin kommentoimaan. Olen myös sitä mieltä, että jos ei ole mitään positiivista sanottavaa/kirjoitettavaa, niin sitten on paras olla hiljaa.

  Tällä viikolla tapasin entisiä työkavereita tupareissa. Kylläpä ilta kului nopsaan. Tarjolla oli vielä hyvän seuran lisäksi maittavaa ruokaa, joten tapaaminen oli kaikin puolin onnistunut.
  tramp(@)netti.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä seura ja ruoka/juoma - ei kuulosta yhtään hassummalta :)

   Poista
 15. Mulla on huono tapa selata uudet postaukset vaan Bloggerin hallintapaneelista niin että luen otsikon ja katson ekan kuvan. Jos jokin niissä herättää mielenkiintoni niin vasta sitten siirryn lukemaan itse postauksen. Voi minua. Yritän kyllä aina kommentoida, jos postaus sitten herättää jotain ajatuksia.

  Tämä viikko ei ole ollut kovin hehkeä, kun olen ollut vähän kipeänä, mutta olen kyllä iloinnut kauniista säästä ja opetellut leipomaan hyvää puolukkapiirakkaa. :)
  yuenkynnet(ät)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän tekeväni tuota samaa kyllä.

   Onnistuiko piirakka? Heitä joskus ohje? :)

   Poista
 16. Helou! Tiedät varmasti tapauksen, vaikken tätä enempää avaisikaan, mutta instagramissa käymäsi keskustelu ruoka-asioista kollegasi kanssa... Yllätyin suuresti molempia blogeja lukevana, että fiksut ja asialliset, hieman kantaaottavat kommenttisi oli poistettu! En tietenkään tiedä kumman taholta ne on poistettu. Mutta tosiaan, osa ei osaa ottaa edes keskustelua vastaan, kysehän ei missään tapauksessa ollut negatiivisesta palautteesta tai tahallisesta härkkimisestä, vaan normaalista mielipiteiden vaihdosta. Meitä on moneen junaan :)

  Itselleni hymyn huulille tuo valmistuva vessaremontti, kaksi viikkoa ilman posliinia kuivakäymälän varassa alkaa riittää :D

  -HaHanna, hannasalstela@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   Sen verran palaan tähän, että kommentteja ei poistettu minun toimestani. Ja olen hyvilläni, että huomasit miten kommenttini olin tarkoittanut - juuri noin.
   Tämä kirjoitukseni virtasi toki paljon muustakin, ei saanut alkuaan tuosta Insta-tapauksesta, vaikka nyt ajatellen senkin voisi ehkä tähän liittää pohdiskelun jatkoksi. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
  2. Niin, ja mahtavaa, että pääset taas poslinipytylle!!! :D

   Poista
 17. Varmasti kommentointien vähentyminen johtuu tableteista ja kännyköistä, joilla postauksia suurimmaksi osaksi nykyään luetaan.
  Rakentava palaute on aina hyvästä, mutta niitä tahallaan negatiivisia kommentteja en ole koskaan ymmärtänyt.

  Positiivisinta päivässä oli löytää sopiva taulu makkarin seinälle. Pienet on ilot. :D

  VastaaPoista
 18. Kiva kirjoitus! Arvontaan en nyt ehtinyt osallistumaan, mutta halusin kuitenkin tulla ilmaisemaan kuinka samaa mieltä tästä ollaankaan :)
  Mä olen koko blogien lukuhistoriani ajan halunnut jättää jonkun kommentin aina lukemaani postaukseen. Ihan jokaisella kerralla se ei ole onnistunut, ja välillä unenpöpperössä saatan kirjoittaa ihan mitä sattuu tai palaute saattaa jäädä tosi lyhyeksi, mutta ainakin jätän jotain jälkeeni. Itsestä kun on niin ihanaa saada edes niitä "kivat! :)" kommentteja, sillä silloin tiedän kuka niitä kynsiä on katsellut ja kuka niistä tykkää :) Toki pidemmät ja ajatuksella kirjoitetut kommentit on sitäkin mukavampia, niitä palaa lukemaan kerta toisensa jälkeen.
  Tässä mun pätkässä ei ollut nyt mitään päätä eikä häntää, mutta siis pointti oli se, että ihanaa kun tätä aihetta nostellaan esille blogeissa! Harmi, kun niin monet kynsiblogitkin on kadonneet lähiaikoina, mutta ehkä tästä aiheesta keskustelu pitäisi meidät loput pinnalla - sillä kyllähän ne kommentitkin oikeasti tärkeitä on.
  Oikein ihanaa tiistai-iltaa Kaisa! ♥

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!